Drożdże, cukier, woda, fermentator, aby wytworzyć swój domowy alkohol, pozornie wcale nie potrzeba wiele. Chociaż o ile samo wyposażenie i składniki nie stanowią szczególnie dużego problemu, to sam proces jest bardzo długi i trudny, wymagając ogromnego nakładu cierpliwości, a także dużej precyzji. Tak naprawdę, wystarczy jeden błąd czy źle dobrane proporcje, aby zrujnować cały efekt i uzyskać substancję praktycznie niezdatną do picia – lub po prostu zbyt słabą! Chociaż konkretne założenia przy produkcji alkoholu pozostają niezmienne, to należy wziąć pod uwagę także liczne niuanse, które mogą mieć kluczowe znaczenie dla faktycznych rezultatów.
Fermentowanie wina – o czym nie można zapomnieć?
Nie byłoby wina bez winogron! Jeśli mamy zamiar wytworzyć trunek o dobrym smaku i aromacie, koniecznie musimy zacząć właśnie od owoców, gdyż to one są kluczowe dla większości walorów wina. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, możemy zdecydować się na jasne bądź ciemne winogrona, dające białe lub czerwone wino. Rzecz jasna, muszą być to specjalne, drobne winogrona winiarskie – przy próbie użycia ich większych kuzynów nie tylko nie osiągniemy zbyt smacznego wina, ale możemy także łatwo przeładować fermentator!
Jeśli nie posiadamy dostępu do winnicy lub choćby kilku krzaczków do własnego użytku, możemy mieć pewien problem. Rzecz jasna, można kupić te owoce lub gotowy preparat, lecz jest to skrócenie sobie drogi o połowę! Lepiej jest czym prędzej zasadzić winogrona na swojej działce i samodzielnie je wyhodować, nawet jeśli zajmie nam to kilka lat!
Winogrona były stosowane w produkcji wina od niepamiętnych czasów, ponieważ po prostu najlepiej się do tego nadają. Chociaż wybór na dzisiejszym rynku jest znacznie szerszy, to klasyczny fermentator jest przystosowany właśnie do tych owoców! Co więcej, zazwyczaj przy produkcji wina nie trzeba nawet dodawać drożdży – do fermentacji mogą zostać wykorzystane naturalne mikroorganizmy żyjące na powierzchni winogron.
Jakiego wyposażenia nie może nam zabraknąć przy produkcji wina?
Bez odpowiednich warunków, nawet najwyższej klasy owoce po prostu zgniją. Aby wytwarzanie wina przebiegło zgodnie z planem, najpierw należy sięgnąć po:
- Wysokiej jakości fermentator
- Rurkę do fermentatora
- Mieszadło
- Miarki do cukru
- Lejek
- Korek lub inne, szczelne zamknięcie
- Syfon
Za pełen zestaw nie powinniśmy zapłacić szczególnie dużo, lecz wszystko zależy od tego, czy interesuje nas klasyczny, szklany fermentator, czy zadowolimy się wyspecjalizowanym, plastikowym wiadrem, które stosuje się w podobnych celach. Ostateczny wybór należy do nas, dlatego warto najpierw dobrze się zastanowić nad swoim następnym zakupem! Czy większe znaczenie mają dla nasz koszty, czy jakość? Jaki rodzaj wina planujemy wytwarzać? Czy zamiar pozwolić mu dłużej leżakować? Decyzja ta bez wątpienia nie należy do najprostszych!