Czy aspartam to dobry substytut cukru?

O aspartamie pojawiło się wiele legend i opinii, które powszechnie się powiela, nie ma żadnych podstaw. Część osób jest przeciwna stosowaniu tego słodzika, a mimo to nieświadomie spożywają go w wielu dostępnych produktach. Czy to bezpieczny zamiennik cukru?

W momencie, gdy zdecydujemy, że chcemy zrzucić kilka kilogramów, zwykle przechodzimy na dietę. To dobry pomysł zwłaszcza, jeśli dołożymy do tego regularne ćwiczenia. Wtedy pojawia się szansa na osiągnięcie planowanego celu. W liczeniu kalorii może pomóc aspartam. To substancja, która jest słodsza od cukru, a przy tym posiada bardzo niską kaloryczność. Korzystanie z niej jest dobrym rozwiązaniem, jeśli na początku naszej drogi w walce o wymarzoną sylwetkę lubimy przekąsić coś słodkiego. W związku z tym nasuwa się pytanie: czy aspartam jest bezpieczny, czy może nam zaszkodzić?

Szkodliwość, którą udowodniono

Na podstawie naszej obecnej wiedzy i przeprowadzonych badań potwierdzono, że aspartam wykazuje szkodliwość w jednym wypadku. Jest nim sytuacja, gdy osoba go zażywająca jest chora na fenyloketonurię. W skład słodzika wchodzi między innymi fenyloalanina. Osoby chore nie wytwarzają enzymu, który odpowiednio przetworzyłby ten aminokwas. W związku z tym związek ten gromadzi się w ciele i może doprowadzić do wielu dolegliwości.

Najpoważniejszymi z nich są zaniżony iloraz inteligencji, możliwość agresji względem siebie i bliskich, a także „mysi zapach” czy nadpobudliwość. W Polsce w trzeciej dobie po urodzeniu od wszystkich niemowląt pobiera się próbki, które są analizowane pod kątem fenyloketonurii. Istnieje więc małe prawdopodobieństwo, że na słodzik trafi osoba, która nie ma pojęcia, że jest chora. Ludzie z tą dolegliwością muszą przestrzegać restrykcyjnej diety oraz wielu wytycznych, aby móc normalnie funkcjonować.

Cukier, cukier i cukrzyca

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która na dobre rozgościła się w naszym społeczeństwie. Otyłość wśród dorosłych i dzieci jest coraz bardziej widoczna. Spowodowane to jest złym odżywianiem i siedzącym trybem życia. Te dwa czynniki wspólnie sprawiają, że pacjentów przybywa w zastraszającym tempie.

W związku ze wstydliwym, dla niektórych przyzwyczajeniem do słodyczy pojawiło się pytanie o zamienniki. Dietetyczna cola słodzona jest aspartamem. Niektóre dania gotowe, jak i przekąski w swoim składzie mają ten słodzik. Skoro nie stwierdzono szkodliwości tej substancji, to wydaje się racjonalne, aby zrezygnować z cukru na korzyść dostępnych substytutów. Więcej informacji o produktach, w których znajduje się aspartam znaleźć można na aspartam produkty.

Dzienne spożycie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, że dopuszczalna dawka wynosi 40mg/kg masy ciała. Oznacza to, że dla osoby ważącej 70kg dzienna porcja wynosi ok. 3 gramy. Co należy zrobić, aby osiągnąć ten poziom? Chcąc wprowadzić taką ilość słodzika do organizmu, musielibyśmy wypić od 12 litrów do 30 litrów napojów słodzonych. Jest to mało prawdopodobne i raczej trudne do osiągnięcia. Zwłaszcza że dla ww. wagi dzienne spożycie wody oscyluje w granicach 3 litrów.  Mamy więc duży zapas dotyczący spożycia.

Szkodliwość aspartamu została potwierdzona tylko w przypadku jednej choroby – fenyloketonurii. Spożywanie tego słodzika jest dopuszczone przez organy kontrolujące producentów żywności. Dzisiaj ten substytut cukru można znaleźć w wielu potrawach i napojach. To dobry zamiennik, który nie dość, że słodzi produkt, to ma niską kaloryczność. Uznać można, że to dobry zamiennik cukru.

Czy aspartam to dobry substytut cukru?
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *